Skip to main content

Jak wybrać blat do kuchnii?

Kuchnia to prawdziwe pole walki… o dobry smak! Większość bitew rozgrywa się na kuchennym blacie, a wojownicy używają naprawdę ostrych narzędzi. Blat musi więc być maksymalnie odporny na rozmaite uszkodzenia mechaniczne. Ważna jest również jego estetyka – blat kuchenny stanowi jeden z najbardziej widocznych elementów pomieszczenia i w dużej mierze determinuje wygląd kuchni. Jakie cechy powinien posiadać idealny blat do kuchni? Jakie rodzaje materiałów warto wziąć pod uwagę?

Odporność na uszkodzenia mechaniczne i nie tylko

Blaty kuchenne narażone są na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie różnego rodzaju czynników, które mogą potencjalnie niszczyć ich powierzchnię. Wybierając blat należy zwrócić uwagę, czy materiał, z którego został wykonany cechuje się wystarczającą odpornością. Na co zwrócić uwagę?

Krojenie i siekanie, skrobanie i tłuczenie kotletów – to czynności, które w każdej chwili mogą się „wymknąć spod kontroli” (czyli wyjść poza bezpieczną strefę np. deski do krojenia) i spowodować powstanie zarysowań i odkształceń na powierzchni blatu. Im będzie on twardszy – tym wyższa będzie jego wytrzymałość i niepodatność na powstawanie tego typu uszkodzeń.

Aby blat mógł nam służyć przez długie lata, musimy wybrać materiał odporny na wilgoć – dzięki temu nie będzie on nasiąkał wodą, pękał, ani odkształcał się. Istotna jest również odporność na wysokie temperatury – chodzi zarówno o bliskość kuchenki, czy piekarnika, jak i bezpośredni kontakt z gorącymi garnkami i patelniami. Powierzchnia blatu nie może wchłaniać rozmaitych płynów i soków (np. z owoców i warzyw), które mogłyby powodować powstawanie nieestetycznych i trudnych do usunięcia przebarwień.

Ponadto blat roboczy musi być łatwy do utrzymania w czystości – nie ulegać ścieraniu i dobrze współpracować z detergentami przeznaczonymi do mycia i dezynfekowania kuchennych powierzchni.

Elegancki design i funkcjonalność

Blat w kuchni to najczęściej największa pozioma powierzchnia płaska w tym pomieszczeniu, dlatego jego wygląd może mieć kluczowe znaczenie dla finalnego efektu całej aranżacji. Wybierając wysokiej jakości materiał warto zdecydować się na uniwersalny kolor i wzór, który harmonijnie skomponuje się z meblami kuchennymi oraz wszelkimi urządzeniami i ewentualnymi dodatkami. To szczególnie istotne w nowoczesnych domach, z kuchniami otwartymi na salon – ładny blat w kuchni będzie przyciągał oko i dodawał charakteru całemu wnętrzu.

O funkcjonalności wybranego blatu w dużej mierze decydować będzie jego wymiary. Standardowe blaty kuchenne mają 60 cm głębokości i są kilka centymetrów szersze niż stojące pod nimi szafki kuchenne. Takie wymiary zabezpieczają fronty mebli kuchennych przed zabrudzeniami (spadające lub spływające z blatu produkty spadają na podłogę, nie brudząc szafek) oraz maksymalnie ułatwiają sprzątanie i czyszczenie blatów (np. zmiatanie z nich okruchów). Blaty robione na zamówienie przez producenta mebli mogą mieć oczywiście dowolne gabaryty, dopasowane do indywidualnych potrzeb i oczekiwań.

Rodzaje blatów kuchennych, czyli… do wyboru, do koloru

Skoro wiemy już czym kierować się wybierając blat do kuchni, przekonajmy się z jakich rodzajów materiałów może on zostać zrobiony.

Blaty laminowane

Postforming to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj blatów kuchennych – trwały, łatwy do utrzymaniu w czystości oraz dostępny w wielu kolorach i wzorach. Decydując się na ten rodzaj blatu, możemy przy niewielkim nakładzie finansowym, uzyskać doskonały efekt w każdej kuchni. Wysokiej jakości blaty laminowane mogą świetnie imitować inne materiały, w tym materiały naturalne (np. blaty drewnopodobne).

Blaty z kamienia naturalnego

Kamienne blaty dodają kuchni charakteru i są niezwykle efektowne, ale równocześnie nawet kilkukrotnie droższe od blatów laminowanych. Ze względu na wagę kamienia – stosuje się je wyłącznie na meblach posiadających solidną, trwałą konstrukcję. Do wyboru mamy m.in. blaty kwarcowe, marmurowe i granitowe, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale również twardością i nasiąkliwością. Najlepsze parametry ma granit.

Blaty z naturalnego drewna

Blaty drewniane ocieplają wnętrze, sprawiając, że wydaje się przytulniejsze i eleganckie równocześnie. Jeżeli chcemy, by drewno w kuchni pięknie się prezentowało i dobrze sprawdzało w roli blatu kuchennego – musimy o nie właściwie dbać. Drewniany blat wymaga odpowiedniego zabezpieczenia i regularnej pielęgnacji oraz konserwacji przeprowadzanych za pomocą specjalistycznych środków. Im twardsze drewno, tym dłużej nam posłuży, dlatego blaty kuchenne najczęściej wykonuje się z drewna bukowego i dębowego oraz mahoniu, rzadziej z sosny. Alternatywą dla litego drewna jest drewno klejone – trwalsze, odporniejsze na pękanie i odkształcanie.

Blat drewniany
Blat drewniany

Blaty kompozytowe

To jedyne rozwiązanie pozywające na stworzenie jednolitej i gładkiej powierzchni, maksymalnie odpornej na zarysowania, wysokie temperatury, środki chemiczne itp. To materiał nie przepuszczający wody, który można dowolnie kształtować – tworząc blaty o wybranych kształtach (również zaokrąglonych) i wykańczając nim zlew. Minusem kompozytu jest jego cena, która może być nawet ponad dziesięciokrotnie wyższa niż koszt postformingu.

Blaty szklane

Blaty szklane ze szkła hartowanego wykonywane są na specjalne zamówienie. Doskonale pasują do kuchni nowoczesnych i klasycznych, decydując o im luksusowym wyglądzie. Blaty szklane są łatwe do utrzymania w czystości, odporne na wszelkie plamy oraz temperatury nawet do 400 stopni Celsjusza.

Blaty ze stali nierdzewnej

Blaty ze stali nierdzewnej stosowane są od lat w profesjonalnych kuchniach, a od niedawna trafiają również do kuchni domowych. Idealnie wpisują się w nowoczesne i industrialne wnętrza, dodając im charakteru i oryginalności. Blaty ze stali nierdzewnej są stosunkowo tanie i bardzo wytrzymałe, odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne oraz maksymalnie łatwe do utrzymania w czystości.

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki
Średnia ocena: 5,00, na podstawie 1 opinii.
Loading...